Osobné financie

Manažment osobných financií

,,Ahoj, vedel by si mi do rýchla spraviť poistku na auto? Zajtra ho idem prihlasovať.“

,,Dobrý deň, ideme kupovať byt. Už ho aj máme vybraný a zložili sme rezervačnú zálohu. Potrebovali by sme pomôcť s hypotékou. Mali by ste na nás čas dnes alebo zajtra?“

Takéto telefonáty alebo správy, formou emailov či sociálnych sietí, zrejme dostáva často nie jeden finančník a často sú začiatkom uzatvorenia finančného produktu. Je skvelé, ak vie takýto dopyt finančný sprostredkovateľ čo najrýchlejšie uspokojiť. Problémom je ale to, ak sa mylne domnieva, že uspokojením tohto dopytu jeho práca končí. Je to totiž veľká škoda pre všetky zúčastnené strany.

Som hlboko vnútorne presvedčený o tom, že poslaním finančných sprostredkovateľov je pomôcť svojim klientom bohatnúť. Nie zo dňa na deň, ani z mesiaca na mesiac, ale postupne. Bohatnutím mám na mysli postupné zlepšovane finančnej situácie klientov a budovanie ich majetku. Ak je táto práca vykonávaná dobre, tak má pre klienta obrovský prínos práve kvôli jej výsledku. Som ale tiež presvedčený o tom, že tento výsledok sa nedostaví, ak si klient aj sprostredkovateľ budú myslieť, že prácou finančníka je iba urýchlene reagovať na dopyt klienta.

Riešením je dlhodobý a komplexný manažment osobných financií

Cieľom tohto článku je poukázať na obrovskú vzájomnú previazanosť rôznych finančných produktov a potrebu riešiť tému osobných financií komplexne. Nie iba kúskovito. Rýchle riešenia a uzatvorenia zmlúv môžu byť totiž vytrhnuté z kontextu a vo výsledku nenaplniť cieľ, na ktorý boli uzatvárané. Na to aby klient mohol dostať službu, ktorá bude mať ucelený koncept a niekam smerovať, musí mať ale človek, ktorý mu v tejto téme pomáha, k dispozícii potrebné nástroje vo forme kompletného portfólia finančných produktov, kvalitných odborných vedomostí, vedomostí v oblasti logiky postupu takéhoto manažmentu a k tomu podporu moderných analytických nástrojov.

Ponúkam 3 jednoduché príklady toho, prečo kúskovité, rýchle riešenia bez uceleného konceptu budovania majetku, nemôžu fungovať:

Príklad číslo 1: Peter

Dopyt klienta: uzatvorenie programu pravidelného investovania s platbou 100€ mesačne
Cieľ: celkové budovanie majetku a zabezpečenie zdrojov na dôchodok
Previazanosť na iný produkt: rizikové životné poistenie, poistenie majetku, krátkodobá finančná rezerva

Previazanosť na rizikové životné poistenie

Petrovým cieľom bolo celkové budovanie majetku a zabezpečenie zdrojov na dôchodok. Spoločne sme sa ale zamysleli nad tým, že na ceste k tomuto cieľu môžu nastať nečakané situácie, ktoré môžu ľahko cestu k tomuto cieľu narušiť. Predstavte si, že by sme takýto program spustili a ja by som iba rýchlo reagoval na jeho dopyt a tam by sa moja práca skončila. Okrem tohto si predstavte, že by sa Petrovi stal o 4 mesiace nečakaný úraz alebo by ho postihla závažná choroba:

  • Došlo by k okamžitej strate príjmu.
  • Náklady na liečbu alebo na príslušenstvo ako invalidný vozík, protéza či prerobenie bývania na bezbariérové, by sa rádovo šplhali na desiatky tisíc €.
  • Myslíte si, že by Peťo v takejto situácii pokračoval v investovaní 100€ každý mesiac?

Určite sa spoločne zhodneme na tom, že to posledné, nad čím by uvažoval je platiť tento produkt naďalej. Celý jeho životný štýl ako aj platenie programu pravidelného investovania je totiž závislý na jeho schopnosti generovať príjem. Ak túto schopnosť stratí kvôli vážnemu úrazu alebo chorobe, jeho cieľ, ktorým bolo budovanie majetku, sa rozsype ako domček z karát.
„Naplnili by sme tým pádom plánovaný cieľ budovania Petrovho majetku a zlepšovania jeho finančnej situácie ?“ „Vykonal by som v takomto prípade svoju prácu dobre ?“
Previazanosť programu pravidelného investovania na rizikové poistenie je v tomto prípade absolútne kľúčová. Úlohou poistenia je chrániť súčasnú ekonomickú situáciu klienta a zabrániť tomu, aby došlo k jej zhoršeniu. Pri správnom nastavení poistky by klient:

  • Dostal peniaze na liečbu choroby alebo na preplatenie príslušenstva potrebného na život po ťažkom úraze.
  • Okrem toho by vedel dostávať peniaze, ktoré by mu počas celej doby pracovnej neschopnosti pokrývali chýbajúcu časť príjmu.
  • To by mu vo finále umožnilo pokračovať v pravidelnom mesačnom investovaní a napriek nečakanej udalosti dôjsť až do vytúženého cieľa. 

Previazanosť na poistenie majetku

Petrovi sa počas svojho života taktiež podarilo nadobudnúť nehnuteľnosť. Nemal ju ale poistenú. Majetok sa v živote vo väčšine prípadov nenadobúda ľahko. Ak človek o tento majetok v dôsledku nepríjemných udalostí zo dňa na deň príde, v oblasti budovania lepšej životnej úrovne ho to vráti o niekoľko rokov späť. Peter by v tomto prípade musel riešiť otázku bývania. Kvôli obrovským finančným stratám by bol znova v bode, kedy by ho dlhodobé investovanie úplne prestalo zaujímať minimálne na dlhšie obdobie.

Previazanosť na krátkodobú finančnú rezervu 

Tvorbu finančnej rezervy vo výške troch až šiestich mesačných príjmov, ktorá bude v prípade potreby k dispozícii, z mojich skúseností ľudia často podceňujú. Ak sa program pravidelného investovania nastavuje za účelom budovania majetku, alebo prípravy na dôchodok, tomuto cieľu sa prispôsobuje aj investičná stratégia. Pri týchto cieľoch klienti očakávajú, že svoj majetok aj primerane zhodnotia. S takouto investíciou sa spája aj pochopenie toho, že trhy v čase kolíšu a že aj poklesy alebo ekonomická kríza sú pravidelné ekonomické cykly rovnako ako obdobia, keď trhy rastú. Nie je správne spájať si dlhodobý program pravidelného investovania s produktami, ktoré majú slúžiť na vytvorenie krátkodobej rezervy. Hoci je pravda, že si v programe pravidelného investovania môžete aktuálnu hodnotu Vašej investície v prípade potreby vybrať, je možné, že Vaše neočakávané výdavky vzniknú práve v čase, keď sa Vaša dlhodobá investícia nachádza v poklese a pre Vás by v tom prípade bolo oveľa lepšie pokryť svoje výdavky z iného zdroja. Toto je moment, kedy veľmi oceníte, že môžete siahnuť práve na krátkodobú rezervu a Vaše investovanie ostáva nedotknuté.
Mať plán, postupným investovaním vybudovať určitý kapitál je skvelé a veľmi potrebné. Ak tento plán ale neráta s problémami, ktoré sa po ceste môžu prihodiť, tak je to plán založený iba na nádeji, že všetko bude fungovať. Iba samotná nádej bez konkrétnych opatrení, ktoré majú zlým scenárom zabrániť ale nie je riešením. 

Príklad číslo 2: Henrieta

Dopyt klientky: vybavenie hypotéky na bývanie
Cieľ: nadobudnutie vlastnej nehnuteľnosti
Previazanosť na iné produkty: poistenie bytu, rizikové životné poistenie, program pravidelného investovania

Previazanosť na poistenie nehnuteľnosti

Previazanosť hypotekárneho úveru na poistenie nehnuteľnosti si uvedomuje každý, kto už riešil vlastné bývanie. Banka má totiž zadefinované v podmienkach čerpania úveru predloženie platnej poistky na nehnuteľnosť, ktorú dávate banke do zábezpeky. Táto požiadavka banky je samozrejme absolútne pochopiteľná a už táto prvá previazanosť nám jasne ukazuje, že hypotéka nie je len o hypotéke. 

Previazanosť na rizikové životné poistenie

Chrániť ale nepotrebujeme iba nehnuteľnosť. Krytie rizík, ktoré môžu narušiť našu schopnosť hypotéku splácať, by mala byť absolútna súčasť vybavovania hypotéky. Na mysli mám tie isté riziká, ktoré sme spomínali aj v prvom prípade, no k nim pribúda aj riziko úmrtia.

Práve o tom som sa bavil s mojou nedávnou klientkou Henrietou. Do úveru vstupovali ako manželia a naviac rodičia dvoch malých detí. Manžel kamionista, manželka na materskej dovolenke. Na splácanie úveru sú dvaja. V prípade, že by sa jednému z nich niečo stalo, ten druhý ostáva na splatenie záväzku sám. V tomto prípade bol hlavný zdroj príjmu do rodiny manžel. Ak by sa mu niečo stalo, manželka ostáva na splatenie záväzku sama a bohužiaľ výška materskej a rodičovskej dovolenky je na Slovensku dlhodobo neriešený problém.

Pár krát sa mi už stalo, že mi na to hlavný živiteľ rodiny povedal, že v takomto prípade by ich manželka predala byt alebo dom a šla bývať k rodičom. Dodnes som neprišiel na to, prečo mi takéto niečo povedali vždy iba v prípade, že neboli prítomné manželky. Na mieste je otázka, či je inteligentné začať v kritických momentoch nepremyslene rozpredávať ťažko nadobudnutý majetok. Obzvlášť, keď existuje aj možnosť mať na takéto prípady pripravený záložný kapitál práve vo forme rizikového životného poistenia. Obzvlášť, keď je cena za takúto službu, ktorú si potrebujete vyčleniť každý deň, zhodná s cenou jednej kávy v kaviarni.

Previazanosť na program pravidelného investovania

Splácanie hypotéky 30 rokov je síce tvrdá realita, ale určite to nie je atraktívna vízia. Ak aj Vy patríte medzi ľudí, ktorí chcú mať možnosť hypotéku v prípade potreby vyplatiť skôr, riešením pre Vás bude postupné mesačné investovanie, tak ako Vám to dovoľujú vaše možnosti. Na mysli mám program pravidelného investovania s možnosťou investovania do indexových podielových fondov. Cieľom má byť postupné budovanie kapitálu, vďaka ktorému viete hypotéku vyplatiť skôr.

Aktuálne máme na Slovensku stále najnižšie úrokové sadzby a zažívame obrovský úverový boom. Ten kto uvažuje dlhodobo si ale uvedomuje, že úroky sa môžu vyvíjať rôzne a dnešné sadzby tu už o rok, 2 alebo 5 rokov nemusia byť. V prípade celkového nárastu úrokových sadzieb sa môžu po skončení fixácie zvyšovať úrokové sadzby aj na už bežiacich hypotékach.

Zaujímavé je sledovať aj nariadenia Národnej banky Slovenska. Napriek tomu, že je dnes bežné dostať sa s úrokom pri nových hypotékach pod 1%, banky Vám schvália úver iba v tom prípade ak Váš príjem postačuje aj na splácanie hypotéky s úrokom o 2% vyšším, ako bude Váš reálny úrok. Toto opatrenie sa nazýva stress test. Cieľom je poskytnúť úver iba tým žiadateľom, ktorý budú vedieť splácať svoje záväzky aj pri možnom vyššom úroku v budúcnosti.

Tabuľka č. 1: Príklad stress testu na základe nariadenia NBS

Zvýšenie mesačnej splátky spôsobené meniacou sa situáciou na úverovom trhu môže určitým rodinám spôsobiť ťažkosti so splácaním. V dobrých časoch je ale dôležité myslieť na tie horšie. V tejto súvislosti sa hodí citát viceguvernéra Národnej banky Ľudovíta Ódora:

„Naplňme v dobrých časoch naše cisterny vodou, aby bolo čím hasiť, keď požiar vypukne. Škody budú menšie. Musíme sa naučiť v dobrých časoch oveľa rozumnejšie hospodáriť.“

Ľudovít Ódor, Viceguvernér Národnej banky Slovenska

Po týchto prepočtoch je jasne vidieť logickú a opodstatnenú nadväznosť hypotéky nie len na poistné produkty, ale aj programy slúžiace na tvorbu kapitálu. 

Príklad č.3 Filip

Dopyt klienta: uzatvorenie zmluvy o vstupe do druhého piliera
Cieľ: zabezpečenie zdrojov na dôchodok
Previazanosť na iné produkty: program pravidelného mesačného investovania

Previazanosť na program pravidelného investovania:

Filip ma oslovil s prosbou o pomoc pri vstupe do druhého piliera. Údajne sa o tom bavil s viacerými jeho kolegami, ktorí už sú jeho účastníkmi, a tak sa rozhodol pre uzatvorenie taktiež, pretože tento krok roky odkladal. Vstup do druhého piliera je jednoznačne správnym rozhodnutím. Pre stručnosť vysvetlenia tohto príkladu budem predpokladať, že chápete fungovanie druhého piliera. Ak náhodou nie, tak sa tejto téme určite povenujem v osobitnom článku. Účelom druhého piliera je zabezpečiť Vám, pri správnom nastavení, podstatne vyšší dôchodok oproti tomu, ak by ste do druhého piliera nevstúpili, a teda poberali dôchodok iba z prvého piliera. Taktiež by sme mohli povedať, že je jeho účelom pomôcť Vám udržať si aj v jeseni života rovnakú životnú úroveň, akú ste mali počas ekonomicky aktívneho života.

Prečo ale hovorím o previazanosti na program pravidelného investovania?

  • Dôvodom je to, že aj keď Filipov dôchodok po vstupe môže byť vyšší, nemusí byť vysoký natoľko, aby mu udržal mieru náhrady jeho mzdy v plnej výške. 
  • Dôvodom je fakt, že druhý pilier dlhodobo je a bude pod vplyvom politikov. Hoci témou tohto článku nie je politika, je dôležité si v tejto súvislosti povedať aj o tom. V minulosti sme totiž boli svedkami opakovaných zásahov do druhého piliera zo strany vlády. Menila sa výška odvodu, vláda prehovárala aj k investičným stratégiam a veľmi ľahko by sme sa mohli domnievať, že šlo o snahu zneatraktívniť túto formu prípravy na dôchodok v očiach verejnosti viacerými spôsobmi.

Ak sa aj dnes Filip rozhodne vstúpiť do druhého piliera, musí zobrať na vedomie fakt, že vládu si zakaždým volíme na 4 roky. Kým sa teda dostane na dôchodok, vystrieda sa na Slovensku približne 8 vlád. Ak by sa čo i len jednej z nich podarilo presadiť opatrenia, ktoré by viedli k jeho znefunkčneniu alebo úplnému zrušeniu, tak ostane odkázaný iba na dôchodok z prvého piliera. Jeden z príkladov krajín kde k takémuto scenáru reálne došlo, je Maďarsko.

Prečo nemôže Filip ostať odkázaný iba na štátny dôchodok?
Na základe Národného programu reforiem Ministerstva financií z roku 2018 (strana 35), vládny materiál totiž predpokladá, že už v roku 2050 bude priemerná výška dôchodku na úrovni 34%, čo v dnešných číslach znamená dôchodok zhruba okolo 363€ v priemere. Viete si predstaviť vyžiť z tejto sumy?

Výstup

Podobnými príkladmi z praxe by sme mohli pokračovať ďalej, no výstup je jasný. Využívať služby finančného profesionála len na rýchle uzatvorenie jedného produktu vytrhnutého z kontextu, bez následného komplexného manažovania osobných financií, je ako využiť služby fitnes trénera iba na jednorázový tréning bicepsu bez akejkoľvek ďalšej nadväznosti.

Tak ako Vám osobný tréner pomáha s úvodnou diagnostikou Vašej telesnej kondície, mobilitou, meraním pomeru svalov a tukov v tele, stanovením cieľov spolupráce, učí Vás sa správne rozcvičovať a predísť tak zraneniam a pomáha okrem samotných tréningov aj s nastavením stravy a mnohými ďalšími, pre Váš cieľ podstatnými, vecami, rovnako aj spolupráca s profesionálom v oblasti financií vie byť o niečom oveľa viac, ako len o jednorázovom uzatvorení produktu. O koncepte celkového budovania majetku a o tom, čo všetko táto služba obnáša, sa ešte určite zmienim v ďalších článkoch.

Zdroj titulného obrázka: Unsplash
Tabuľka č. 1: vlastné spracovanie

Financiám sa venujem od roku 2011. Počas mojej kariéry som si zažil, aké je to byť v tomto sektore úplný nováčik, prešiel som pozíciou obchodníka, nižším, stredným aj vyšším manažmentom a dnes, z pozície riaditeľa, pomáham mojim spolupracovníkom pri ich odbornom a podnikateľskom rozvoji. Odovzdávam im celé moje know-how, skúsenosti a stojím pri nich v ich kariérnom aj osobnom živote. Stalo sa mojou vášňou byť pre nich silným partnerom, ktorého majú vždy na blízku, a dopomôcť im k slobodnejšiemu životu podľa ich predstáv.

Napíšte mi správu

Chcem byť informovaný

Pravidelný newsletter s najnovšími správami z oblasti hypoték, sporenia, dôchodkového sporenia, ...

Súvisiace články

Poistenie

Mením životnú poistku. Ako na to?

Ivan Horváth

Ivan Horváth 17.01.2022

Osobné financie

Manažment osobných financií

Ivan Horváth

Ivan Horváth 03.01.2022